София

Местният портал на София

Подаване на заявление за лична карта и задграничен паспорт

Форум » Общ форум
aquilax
aquilax
2010-07-07 17:39:42 #1

Процедурата за подновяване на паспорт и лична карта е следната:

Ако променяте потоянен адрес ще ви е нужен жълт отрязък за постоянен адрес, който ще получите в общината при промяна на постоянния адрес.

Ще са ви нужни личната карта и паспорта (макар че никъде не поискаха да видят паспорта ми но не съм сигурен дали е нужен). Нареждате се на опашката за взимане на заявление. Представяте лична карта и казвате кои документи желаете да подновите. Обработката на един човек на гишето трае средно 3-4 минути.

Дават ви заявление с предварително попълнена част от данните с които трябва да се съгласите или да корегирате. Останалите данни (родители/съпрузи/настойници) се попълват на ръка. Попълвате и декларацията на втора страница с имена и ЕГН/ЕНЧ.

Минавате през банковия клон в РПУ-то (ако не сте платили таксите предварително) и им давате заявлението. Обработката на плащането трае средно 1-2 минути.

Нареждате се на опашката за снемане на биометрични данни. Когато влезете давате всички документи. Връщат ви стартите документи и ви дават едната разписка за плащане и талон за получаване на личните документи.

На място се правят две снимки с цифров фотоапарат, снимат се цифрово отпечатъци от левия и десния показалец и се подписвате на малък таблет. Обработката тук трае около 4/5 минути на човек.

Това е цялата процедура при подаване на заявление за лична карта и задграничен паспорт.

Лично на мен процедурата ми отне приблизително 2 часа в 3-то РПУ в София.

За да пишете във форума, трябва да сте регистрирани.